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Best of December 2020
The following are a dozen questions answered by the NFSA’s Codes, Standards,
and Public Fire Protection staff as part of the Expert of the Day (EOD) member
assistance program during the month of December 2020. This information is
being brought forward as the "Best of December 2020." If you have a question for
the NFSA EOD submit your question online through the “My EOD” portal.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering,
Codes, and Standards staff, generated as members of the relevant NFPA and
ICC technical committees and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee
Projects or ICC Council Policy #11 and should therefore not be considered, nor
relied upon, as the official positions of the NFSA, NFPA, ICC, or its Committees.
Unless otherwise noted the most recent published edition of the standard
referenced was used.

Question #1 – Sprinklers Below Beams

In a single-family home with exposed wood beams with a depth of 9 inches, is it
allowed to install fire sprinklers under the false beams or are sprinkler required
between every beam? If the sprinklers are installed under the beams, the
maximum deflector distance below the ceiling will be exceeded.

Sprinklers are permitted to be installed under or adjacent to the beams.
Section 8.2.1.2(1) of the 2019 edition of NFPA 13D states that pendent,
recessed pendent, and flush-type pendent sprinklers are permitted to be
installed directly under a beam having a maximum depth of 14 in. with the
sprinkler deflector 1 in. to 2 in. below the beam, or in accordance with the
manufacturer’s instructions for recessed or flush sprinklers if the deflector is
less than 1 in. below the beam.

It must be noted that if concealed sprinklers are used, the maximum beam
depth is 4 inches as noted in Section 8.2.1.3. This 4-inch limitation will likely
be eliminated in the 2022 edition of the standard (and concealed sprinklers
would be allowed under beams of up to 14 inches). This edition, however,
will not be published until the Fall of 2021 and as of now the limitation is 4-
inch maximum beam depth for concealed sprinklers.
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Question #2 – Branch Line Restraints on Gridded Systems

Does a branch line need to be restrained if it is on a gridded system?

Yes, restraints are required on branch lines including gridded systems as
required by Section 9.3.6 of the 2016 edition of NFPA 13. The difference
with a grid is there are mains on each end of the branch lines. As the main
will have sway bracing on it, it is acceptable to go from the main (on each
end) up to the maximum distance permitted based on the diameter of pipe
for the branch line. In other words, it is not required to install restraints on
the end sprinkler on the branch lines per section 9.3.6.3 (as these are
restrained by the mains), but restraints are required at the intervals required
by Table 9.3.6.4(a).

Question #3 – Soundproof Booth

A building has a free-standing soundproof booth used for hearing testing. The
booth is approximately 8 ft. X 8 ft. X 8 ft. and located within a sprinklered room
with a 10 ft. ceiling. The walls of the booth are metal clad. Is there an exception
for omission of sprinklers?

No, there is no exception for omitting sprinklers in this space. This space
will be occupied by individuals and therefore would be required to be
protected. 
 
The 2022 edition of NFPA 13 is under development now, and there is a
potential revision that will allow sprinklers to be omitted in small isolated
temporarily occupied spaces (such as hearing testing booths) that do not
extend to the ceiling and do not exceed 24 sq. ft.
 
As the hearing test booth in question exceeds 24 sq. ft., this language would
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not be applicable, and sprinklers would be required in this booth based upon
this potential change to the standard.

Question #4 – Water Storage Tank Sizing

A project in a rural area is without a municipal water supply. There is a 25,000
gallon water reservoir planned to be built into the building foundation which
would supply a fire pump for the sprinkler system only. There are no standpipe
systems, or hydrants being fed from this fire pump.
 
Does the fire pump or tank need to be sized to accommodate any inside hose
allowance? Calculations indicate the stored water is adequate for the sprinkler
demand at the required duration, however, if a hose allowance is required to be
added the planned reservoir would not be sized adequately. 

Assuming there are not standpipe system hose valves or occupant use
hose valves in the building and the tank does not serve fire hydrants or wall
hydrants for fire department use, the tank can be sized for the sprinkler
system demand only.
 
Section 24.1.2 of the 2016 edition of NFPA 13, indicates that the capacity of
the water supply shall be capable of providing the required flow and
pressure for the remote design area determined using the requirements and
procedures as specified in Chapters 11 through 22 including hose stream
allowance where applicable for the required duration.
 
Section 11.1.5 requires the tank to be sized to supply the equipment they
serve. Section A.11.1.5 indicates where tanks serve sprinklers only, they
can be sized to provide the duration and required flow for the sprinkler
system, ignoring the hose stream demands.

Question #5 - Drain Piping

Does drain piping need to by hydrostatically tested? The authority having
jurisdiction failed a hydrostatic test in a high rise because it did not include the
drain piping with the testing.
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Yes, drain piping is required to be hydrostatically tested but only the
sections that are subject to system working pressure. Section 25.2.1.1 of
the 2016 edition of NFPA 13 states that all piping and attached
appurtenances subjected to system working pressure are required to
hydrostatically tested. The portion of the drainpipe subject to normal system
working pressure (i.e., up to the closed drain valve) would be required to be
tested. However, the drain piping beyond the closed drain valve is not
subject to normal system pressure and would be exempt from testing.

Question #6 - Slowing Corrosion

What can be some low cost means to extend the lives of existing wet systems?
 
If the corrosion process is extended when it consumes the oxygen and
corrosion nearly stops until new oxygen is introduced:
 

1. Is that belief valid?
2. Is air migrating from the public main a common threat and therefore

considered a source of new air? 

Answer to question 1: Yes, oxygen trapped in the water will be consumed
as a result of corrosion activity. As this oxygen is consumed, corrosion
activity within the system is reduced. New oxygen is reintroduced when new
water is added to the system which starts the corrosion process over again.
For this reason, the 2016 edition of NFPA 13 added a requirement to add a
single air vent (either manual or automatic) to all wet pipe systems using
metal pipe (see Sections 7.1.5 and 8.16.6). To support the notion that new
water introduces new oxygen (causing corrosion) to a system is found in
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annex Section A.8.16.6 which recommends that “Each wet pipe sprinkler
system should be vented every time the system is filled.”
 
Answer to question 2: New oxygen is introduced when new water is
added to the system from the public main, when the system is drained and
refilled, and to a lesser extent during testing activity. Typically, unless water
within the system is drained, air from the main does not migrate from the
public main to the sprinkler system.
 
A low cost means to reduce corrosion activity within a wet pipe sprinkler
system and extend the life of the system can be accomplished with venting.
Venting the air certainly can help with reducing corrosion activity within the
wet pipe system. As stated in Section A.8.16.6: “A manual or automatic air
venting valve can be a reasonable approach on wet pipe sprinkler systems
to reduce corrosion activity.” This annex section goes on to say, “The
objective of venting is to reduce the amount of oxygen trapped in the
system that will fuel corrosion and microbial activity.”
 
This vent needs to be installed a high point of the system which is where air
generally congregates. It must be noted that the air vent will not and is not
intended to exhaust all the trapped air in the systems but rather to reduce
the trapped air and to minimize corrosion activity. It will not stop all
corrosion activity. This new air venting requirement only requires a single air
vent to be installed per system. Additional air vents are not prohibited and
may be beneficial depending on the configuration of the specific system.
 
The vent can be either automatic or manual. The manual valve will be
cheaper to install but is more labor intensive as this valve must be vented
every time the system is filled while an automatic valve will as its name
implies automatically vent any air in the system.
 
Review the 2016 edition of NFPA, Sections 7.1.5 and 8.16.6 including
annex Section A.8.16.6. Although this section is for new systems, they
could be beneficial to existing systems as well. Annex Section A.8.16.6
provides a lot of information on this topic.
 
In addition to venting, there are other methods, such as replacing the
oxygen in a wet pipe system with nitrogen, prior to filling the system with
water. As wet systems are filled, pockets of air get trapped. By filling with
nitrogen first, the nitrogen pockets that form and remain will not contribute
to corrosion. 

Question #7 - Fire Department Connection Piping Above Grade

Can the piping between the exterior remote fire department connection



(FDC) and interior check valve be installed above grade? The concern is
the distance between the FDC and check valve. Is there a maximum
distance? The project location is in climate subject to freezing
temperatures.

Yes, the piping between an exterior remote FDC and the check valve
located inside the building to protect the FDC piping from freezing can be
installed above grade. It would be subject to the requirements of the 2016
edition of NFPA 13, for the installation of above grade piping. 
 
No, there is no maximum distance between the FDC inlet and the required
check valve in the standard. Section 8.17.2.4 provides the requirements for
the arrangement of the FDC and the required check valve. Annex Section
A.8.17.2.4, while not enforceable as part of the standard, recommends
locating the check valve for the FDC to reduce the length of non-
pressurized pipe. In this case, the FDC check valve would be required to be
located inside the building to protect the pipe from freezing. The remote
FDC could be located closer to the check valve if acceptable to the AHJ as
a means to reduce the length of non-pressurized pipe.
 
During a meeting in preparation of the 2010 edition of NFPA 13, the
technical committee was asked to require check valves in FDC lines to be
within 25-ft. of the FDC. The committee rejected this language, and instead
adopted an annex note that states: “It is recommended that the user locate
the check valve to reduce the length of non-pressurized pipe in the FDC
supply line.” Since this text is in the annex, it is not legally enforceable, but it
gives some guidance to the designer when deciding where to put the
equipment. 

Question #8 – Pressure Reducing Valves

Are pressure reducing valves (PRVs) required for fire department connection
(FDC) pressures exceeding 175 psi? The system is a manual wet standpipe
combined with a fire pump serving only the sprinklers with a static pressure of
150 psi. However, the FDC inlet pressure is 210 psi in order to obtain the
required pressure at the roof level. Is the FDC pressure factored in when
applying this code section?

No, PRVs are not required at the FDC inlet. Section 7.2.3.2 of the 2019
edition of NFPA 14 requires a listed pressure-regulating device, such as a
pressure-reducing valve, capable of limiting both static and residual
pressures, at the standpipe hose connection, only when static pressure
exceeds 175 psi.
 
The pump pressure required to provide system demand pressure must be
marked at the FDC when greater than 150 psi as per Section 6.4.5.2.2.1
 
Section 6.4.5.2 also requires manual standpipes to have signage indicating
whether the system is WET or DRY. This requirement allows the fire
department to recognize the design of the system and is a direct indicator of
static pressure. The 175 psi static requirement limits system pressure that



us not under the control of the fire service.

Question #9 – Concealed Space Sprinkler Design Calculation

Concealed combustible space sprinklers have a hydraulic calculation procedure
in their listing that could potentially lead to four sprinklers being calculated to
meet the 1,000 sq. ft. requirement. As these sprinklers are listed as quick-
response sprinklers, would the quick response reduction in Section 11.2.3.2.3.2
of the 2013 edition of NFPA 13 apply to quick response concealed combustible
space sprinklers? In other words, which takes precedence, the section of NFPA
or the sprinkler listing?

The sprinkler listing takes precedence, and it is not permitted to apply the
reduction noted in Section 11.2.3.2.3.2. Listed concealed space sprinklers
have a specified remote area per the manufacturer’s installation sheet.
Specifically, Tyco’s CC2, Viking’s COIN, and Reliable’ s KFR-CC all have
1,000 sq. ft. design areas. Some of the sprinkler manufacturers specify a
minimum number of sprinklers for the remote area calculation (six) and
some have additional details for CPVC protection and draft curtains. It is
important to follow these listings. NFPA 13, Section 11.2.3.2.3.2 would not
further reduce the design area.

Question #10 – Greenhouse and NFPA 13D

A greenhouse is constructed off a 13D sprinklered home. There is a gap of 2
inches between the house and the structure. There may be 2-hour separation
between the house and the greenhouse (with a 2-hour door). Can fire sprinklers
be omitted in this space (which looks like it will become a dining area once the
house is built)?

The International Residential Code (IRC) requires homes to be sprinklered
per NFPA 13D. Additions to existing sprinklered homes, are treated the
same. If the greenhouse is an addition, yes, sprinklers are required. If the
greenhouse, conservatory, or potting room is intended to be occupied; it
should be treated the same as the living area. If the greenhouse is
considered a separate building, then sprinklers may not be required.
 
The 2-hour exterior wall and rated door are serving an unknown purpose
from this perspective. If the rating and the 2-inch separation are intended to
separate the uses, then the IRC is no longer applicable, and the
International Building Code (IBC) should be used. This gets into a longer
explanation but buildings on the same lot without proper separation are
treated as one building and any building with a residential fire area triggers
sprinkler throughout the building (IBC Section 903.2.8). In the end, passive



fire protection (fire-rated walls and doors) is usually not traded off for active
fire protection (fire sprinklers) in the IBC and when it does occur, it typically
applies only to NFPA 13 systems. In the IBC, only a true fire wall (IBC
Section 706) would separate the residential (R) use from the utility (U) use,
negating the sprinkler requirement (IBC Section 903.2.8) from the
greenhouse.

Question #11 – Hydrostatic Test of a Storz Connection

After replacing a Storz fire department connection coupling that failed the
initial hydrostatic test; is a new hydrostatic test required after the
replacement?

Yes, Section 28.2 of the 2019 edition of NFPA 13 requires a successful
hydrostatic test as part of the initial system acceptance testing
procedure. This includes the piping between the check valve and fire
department connection as indicated in Section 28.2.1.7. If the initial testing
was not successful, additional testing is required by the standard once
repairs have been made.

Question #12 – Break Tank Sizing

If a break tank is used for backflow protection only and NOT to supplement the
water supply, is it still required to size the tank based on Section 14.5.2 of the
2013 edition of NFPA 22? Are there any exceptions? Where does the 15-minute
duration come from?

Yes, break tanks (even when used a backflow prevention method and not to
supplement the water supply) must meet the sizing requirements found in
Section 14.5.2. This section requires that the break tank be sized for a
minimum duration of 15-minutes with the pump operating at 150 percent of
rated capacity.
 
Section 14.5 clearly states that break tanks shall meet all the requirements
of Section 14.5. Section 14.5.1 (1) does list backflow prevention as one
reason for using break tanks but this section does not provide any
exemption to the 15-minute duration sizing requirement.
 
It should also be noted that if the break tanks have a capacity of less than
30 minutes of system demand, all the requirements listed in Sections
14.5.3.1.1 through 14.5.3.1.5 must also be met. These sections require dual
automatic refills, a manual tank refill bypass, and a local low water alarm.
 
The reason for the 15-minute duration is to provide some level of protection
if the refill mechanisms fail. These requirements were originally found in the
2007 edition of NFPA 20 and the first draft comment (#57) that brought
these requirements into NFPA 20 stated that the minimum size (15-minute
duration) was because:
 
Guidance is needed to make sure the tank refills at an acceptable rate and that



the tank has some minimum size in case the refill mechanism does not work.

ITM Hands On Training

This 2-day, hands-on program covers
a wide variety of inspection and
testing procedures for water-based
fire protection systems as outlined in
NFPA 25 (2017).

The program includes:

Main Drain Testing
Water flow Alarm Device Testing
Control Valve Testing
Valve Trip Tests
Pressure Reducing Valve Test
And Testing multiple types and components of fire sprinkler systems

Although not included in the hands on practical, hydrant, standpipe and
underground flow testing as well as system pressure reducing valve test will be
addressed the classroom setting.

February 25 - 26, 2021
Centennial, CO

Register Here

March 2 - 3, 2021
Exton, PA

Register Here
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The 2021 Top Tech Competition
will be held in October 2021. The
window for testing will open
summer 2021. We look forward to
your participation. More details will
be out soon. Keep studying!

New EOD Process
Starting on July 15, 2020, the NFSA has a new EOD process where members can
submit questions, track the progress, and view their EOD cases. The step by step
process is detailed in TechNotes #442.

National Fire Sprinkler Association
514 Progress Dr, Ste A,

Linthicum Heights, MD 21090
1-800-683-NFSA (6372)
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